Winkelwagen is leeg
Redactie Vers en Gezond

Redactie Vers en Gezond

Website URL: http://versengezond.be

Stoofpotje van prei en selder met 'n toets van sinaasappel.

Ovenschotel met puree, prei en kaassaus.

Selder met gehaktballen.

Gnocchi met gebakken asperges en groene salade.

Gebakken kipfilet met asperges en kruidenroomsaus.

Aspergesalade met Ardeense ham.

Asperges met de mimosa van ei en peterselie.

(Lente) Slaatje met asperges en scampi.

Gekarameliseerde broccoli met knoflook.

Broccolikroketjes.

Rijstschotel met gehakt en broccoli.


Stoofpotje van prei en selder met 'n toets van sinaasappel.


Benodigdheden voor 4 personen.
1.2 kg prei, 1 selder, 1 appelsien, 2 blaadjes laurier, peper, zout, water, olijfolie, kokosvet en een groenten bouillonblokje.
Bereidingswijze:
Snijd het groen van de preien en was de overgebleven delen schoon onder de kraan.
Snijd de preien in ringen van ongeveer een centimeter breed. Doe hetzelfde met de selder.
Zet een (stoof)pan op het vuur en doe er vetstof in.
Stoof zowel de prei als de selder aan gedurende een 5-tal minuten.
Voeg een beetje water, het bouillonblokje (dat je eventueel al uit elkaar brokkelt) en de laurierblaadjes toe. Laat dit geheel nog een 10 tot 15 minuten sudderen.
Op het einde rasp je wat van de schil van de appelsien uit over het geheel en voeg je nog het sap van een toe. Afkruiden met peper en wat zout. Klaar! Smullen maar...

Ovenschotel met puree, prei en kaassaus.


Benodigdheden voor 4 personen.

10 aardappelen, zout, 5 st prei, boter, 2 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, peper, 600 g gemengd gehakt, 30 g boter, 40 g bloem, 75 cl melk, 300 g geraspte emmentaler, 1 citroen, nootmuskaat, 1 ei dooier,
Bereidingswijze:
Snijd het donkergroen van de prei en spoel de stronken grondig onder stromend water. Snijd de preien in dikke ringen. Smelt een klont boter in de pan en stoof de prei. Kruid met tijm, laurier, peper en zout en doe er een bodempje water bij. Laat braiseren (smoren) op een zacht vuur onder deksel tot de prei zacht is.
Smelt een klont boter in een andere pan. Breek het gehakt met een vork in stukken en bak het goudbruin in de boter. Kruid eventueel bij met peper en een snuifje zout.
Smelt 30 g boter in een pan en roer er de bloem door. Laat de roux even opdrogen tot het een beetje naar koekjes ruikt. Giet de melk bij de roux en roer tot een gladde, niet te dikke saus.
Roer de kaas door de saus en kruid met peper, zout, nootmuskaat en een klein beetje citroensap.
Verwarm de ovengrill voor op 200 °C.
TIP Je kan de ovenschotel perfect van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Maak de saus vlak voor je de schotel in de oven zet. Hou er rekening mee dat het gerecht dan wat langer in de oven moet staan.
Giet de aardappelen af en plet ze met een scheutje warme melk, een klontje boter en een eierdooier tot puree. Kruid met een snuif zout en nootmuskaat. Schep de puree in een ovenschaal en strijk glad.
Haal de tijm en laurier uit de prei en leg hem op de puree. Schep er het gehakt over. Gebruik een lepel zodat het braadvet niet meekomt. Giet de saus over het gehakt en werk af met wat extra geraspte kaas.
Zet de ovenschotel onder de ovengrill tot er een goudbruin korstje op komt.

Selder met gehaktballen.


Benodigdheden voor 4 personen.
Gehaktballen: 600 gram gemengd gehakt, 2 eieren, 2 eetlepels paneermeel, 1 handvol verse tuinkruiden peterselie, salie, ... Boter, peper en zout
Gestoofde selder, 1 mooie groene selder, 1 sjalot fijngesnipperd, 1 scheut droge witte wijn, 1 handvol kerstomaten gehalveerd, boter, peper en zout.
Bereidingswijze:
Doe het gehakt in een ruime kom. Meng grondig met de eieren en het paneermeel.
Breng het gehakt op smaak met vers gesnipperde tuinkruiden, peper en zout. Rol daarna redelijk grote ballen van het gehakt. Verhit een ruime bakpan met een klontje boter in. Bak de gehaktballen rondom aan om een matig vuur.
Snipper ondertussen de selder in hapklare stukjes. Ook de blaadjes kan je desgewenst gebruiken.
Fruit in een kookpot de fijngesnipperde sjalot in een klontje boter. Voeg dan de stukjes selder toe en laat kort bakken.
Blus met de witte wijn, laat even verdampen en dek dan af. Laat rustig stoven gedurende een tien à vijftien minuutjes. Voeg eventueel een beetje water toe. Voeg eenmaal de selder naar wens gegaard is de gehalveerde kerstomaatjes toe. Kruid met peper en zout, roer om en laat nog heel even warmen.
Serveer de gestoofde selder met de gebakken gehaktballen en gekookte aardappelen. Ook lekker met een beetje mayonaise. Smakelijk!

Gnocchi met gebakken asperges en groene salade.


Benodigdheden voor 2 personen:
Gnocchi zijn Italiaanse aardappelbolletjes, hier in combinatie met heerlijke Belgische witte asperges. Een verrassend lentegerecht!
1 bussel witte asperge, 200 g gnocchi, 10 g bieslook, 2 teentjes knoflook, 40 g Parmezaan schilfers, 1 sla
3 el boter, peper en zout.
Bereidingswijze:
Breng een pot gezouten water aan de kook. Schil de asperges met een dunschiller en snij het harde stukje onderaan weg. Snij de asperges in 3 stukken. Doe ze in het licht gezouten koud water op een zacht vuurtje tot het water kookt, zet het vuur af en laat de asperges 15 minuten garen in het hete water. Giet af en laat uitlekken. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook. Als het water kookt, voeg je de gnocchi toe. Als ze gaar zijn, komen ze bovendrijven, dat duurt maar 2-3 minuten. Giet de gnocchi af en laat uitlekken op keukenpapier. Snij de bieslook in ringetjes. Pers de knoflook.
Smelt de boter in een grote antikleefpan en voeg de knoflook toe. Als de boter begint te bruisen, voeg je de asperges en gnocchi toe. Kruid met peper en zout. Bak tot ze licht beginnen te kleuren. Strooi de bieslook erover. Verdeel de gnocchi met de asperges over de borden, lepel de botersaus erbij. Strooi de Parmezaan schilfers erover en serveer met de salade.

Gebakken kipfilet met asperges en kruidenroomsaus.


Benodigdheden voor 2 personen:

400 g aardappelen, 1 bussel witte asperge, 10 g dragon, 10 g bieslook, 2 kipfilet, ½ kippenbouillonblokje
100 ml lichte room, 1 el boter, peper en zout.
Bereidingswijze:
Was en halveer de aardappelen, kook gaar in 15-20 minuten in gezouten water.
Breng een pot gezouten water aan de kook. Schil de asperges met een dunschiller en snij het harde stukje onderaan weg. Doe ze in het kokende water. Zet het vuur af en laat de asperges 15 minuten garen in het hete water. Giet af en laat uitlekken. Hou wat van het kookvocht apart.
Pluk de kruiden en hak ze fijn. Kruid de kip met peper en zout. Verhit de boter in een pan en bak de kip aan beide kanten goudbruin en gaar. Schep uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie.
Blus de pan door per persoon een kopje van het kookvocht van de asperges toe te voegen en verkruimel de kippenbouillon erbij. Laat de saus tot de helft inkoken en voeg de room toe. Laat opnieuw voor de helft inkoken en voeg dan de fijngehakte kruiden toe en kruid met peper en zout.
Snij de kip in plakjes. Verdeel ze samen met de asperges en de aardappelen over de borden. Lepel hierover wat saus en serveer.

Aspergesalade met Ardeense ham.


Benodigdheden voor 2 personen:

750 g witte asperges, 1 kropsla, 2 lente-uien, 4 takjes peterselie, gedroogde tomaten (in olie) 10
4 hardgekookte eieren, peper & zout.
Bereidingswijze:
Schil de asperges, snijd de harde onderkant weg en snij ze schuin in stukken. Stoom of kook ze beetgaar. Laat afkoelen. (Vang een kop kookvocht op)
Stop de plakken ham tussen 2 vellen keukenpapier en zet ze 2 minuten in de microgolfoven (of bak ze krokant).
Meng voor de dressing de mayonaise met de zure room en de kruiden (voeg eventueel wat kookvocht van de asperges toe). Breng op smaak met peper en zout.
Pel de eieren en snij ze doormidden. Spoel de sla en scheur de blaadjes kleiner. Snij de lente-ui in ringen.
Meng de asperges met de zongedroogde tomaatjes en de helft van de lente-ui.
Verdeel de sla, asperges, eieren en ham over de borden. Lepel er de dressing over en werk af met peterselie en lente-ui.

Asperges met de mimosa van ei en peterselie.


Benodigdheden:
12 witte asperges, (in het pakket basis zitten 8 asperges, je kan ze als extra aanduiden in de extra’s groenten) Zout,100 g hoeveboter, 1/2 bussel krulpeterselie, 3 eieren, nootmuskaat en peper
Bereiding:
Tip: Gebruik kraak verse asperges (Vers en gezond). Je kan de versheid van de asperges op twee manieren controleren.
1) Duw je vingernagel even in de onderkant van de asperge. De plek waar de asperge werd afgesneden, mag niet houtachtig aanvoelen.
2) Wrijf enkele asperges tegen mekaar. Als ze een zacht piepend zanggeluidje maken, zijn ze vers.
Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af. (Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.)
*Asperges koken is op zich niet zo moeilijk, maar vergt toch wat kennis van zaken. Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.
*Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en zet vervolgens meteen het vuur af.
*Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken 10 minuten voor een flinke portie asperges.
*Proef even en controleer of ze de juiste garing hebben: nog knapperig maar toch voldoende zacht. Schep de asperges uit het water. (Houd een tas aspergewater bij voor de mimosa) Laat ze uitlekken op een propere keukendoek.
De geklaarde boter: Leg de hoeveboter in een pot en laat ze rustig smelten op een zacht vuur.
*Voor dit gerecht heb je geklaarde boter nodig. Dat wil zeggen dat de witte melkbestanddelen uit de gesmolten boter verwijderd moeten worden. Zodra de boter gesmolten is, zullen de melkresten bovendrijven. Schep ze voorzichtig weg met een kleine pollepel of een eetlepel.
*Hou de geklaarde boter warm op een zeer zacht vuur.
De mimosa van ei en peterselie:
Breng een pot of een pannetje met water aan de kook.
Spoel de peterselie, laat ze uitlekken en knip er de steeltjes af. (Die kan je later nog gebruiken voor een kruidenboeket.) Snipper de peterselieblaadjes fijn.
Kies voor verse eieren. Leg de eieren in het kokende water en kook ze hard in zo’n 9 à 10 minuten. (Eieren die u in de koelkast bewaard spoelt u best even onder zeer warm water, het ei past zich beter aan het kookwater en zo vermijdt u barsten)
Koel de eitjes af met koud stromend water en pel de eitjes, doe ze in een mengschaal. Plet ze met een pureestamper tot mimosa. Maak er geen puree van, maar zorg ervoor dat je fijne stukjes ei overhoudt.
Schep de geprakte eieren in de warme geklaarde boter. Voeg er ook een flinke portie peterseliesnippers aan toe en meng alles.
Rasp wat nootmuskaat over het mengsel, samen met een snuifje zout en wat peper van de molen. Voeg nog een scheutje vocht toe van het water waarin je de asperges gegaard hebt. Meng een laatste keer en proef. Serveer per persoon 6 warme asperges op een groot (langwerpig) bord.
Schep daarover een flinke portie van het eiermengsel met geklaarde boter en verse peterselie.

(Lente) Slaatje met asperges en scampi.


Benodigdheden:
500 g asperges, 1 hardgekookt ei (10min) 20 scampi - gepeld en darmkanaal verwijderd
1 el mosterd, 1 el (oude) sherry azijn, 1 el frambozenazijn, 10 el extra vièrge olijfolie, zout.
Bereiding:
De scampi in boter goudbruin bakken. Wit en de dooier van één ei scheiden.
Dooier, olie en de twee soorten azijn, zout en mosterd samenvoegen
En kloppen of mixen tot een romige vinaigrette.
De asperges prepareren – driehoekige blaadjes rondom verwijderen,
Wassen, het onderste harde gedeelte gelijksnijden.
Plm. 5min. koken in gezouten water (het water moet koken voor u de asperges toevoegt) – of de asperges rauw bakken in een antikleefpan.
Het andere ei hard koken, verfrissen in mimosa prakken.
Versnijd de asperges (schuine stukken), en maak een mooie presentatie
Met de sla, de scampi en de eieren.
Lepel er vinaigrette overheen en versier met enkele druppels balsamico.


Gekarameliseerde broccoli met knoflook.

Benodigdheden voor 4 porties:
3 eetlepels extra vergine olijfolie, 2 stuks broccoli (1 kg) stelen geschild en koppen in de lengte gehalveerd, ½ kopje water, 3 teentjes knoflook, snuifje rode peper, zout en versgemalen zwarte peper, 2 eetlepels citroensap.
Bereidingswijze:
Verhit in een grote, diepe koekenpan 2 eetlepels olijfolie. Voeg de broccoli toe, met de snijkant naar beneden, dek af en kook op matig vuur tot de bodem rijk bruin is, in ongeveer 8 minuten.
Voeg het water toe, dek af en kook tot de broccoli zacht is en het water is verdampt, ongeveer 7 minuten.
Voeg de resterende 1 eetlepel olijfolie toe samen met de knoflook en de geplette rode peper en kook onafgedekt tot de knoflook goudbruin is, ongeveer 3 minuten. Kruid de broccoli met zout en zwarte peper, besprenkel met citroensap en serveer.

Broccolikroketjes.


Benodigdheden voor 4 personen.
500 g aardappelen, 250 g broccoli, 1 eigeel, 2 el maiszetmeel, 40 g Cheddar kaas, peper en zout.
Om te paneren: 4 el maiszetmeel, 2 losgeklopte eieren, 6 el broodkruin.
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd de broccoli in roosjes. Kook beiden gaar in gezouten water, giet af en laat even afkoelen. Stamp de aardappelen fijn met een stamper en hak de broccoliroosjes fijn. Doe ze samen in een grote kom en voeg er nog een eigeel, maïszetmeel, cheddarkaas, peper en zout aan toe. Rol van het mengsel kleine balletjes en laat deze een kwartiertje afkoelen in de koelkast.
Zet ondertussen drie kommetjes klaar met daarin maïszetmeel, losgeklopte eieren en broodkruim om te paneren. Haal elk balletje eerst door het maïszetmeel, dompel het vervolgens onder in het eimengsel en rol het ten slotte door het broodkruim. Frituur de broccolikroketjes een drietal minuutjes tot ze mooi goudbruin zijn en serveer met een dipsaus naar keuze of bij een gerecht naar keuze.


Rijstschotel met gehakt en broccoli.


Heb je weinig tijd om te koken en wil je binnen korte tijd een lekkere maar toch gezonde maaltijd op tafel zetten? Maak dan deze rijstschotel met gehakt, broccoli en kerrie. Heel erg lekker maar super simpel te bereiden. Gebruik zilvervliesrijst als je het gerecht nog iets gezonder wilt maken.
Benodigdheden voor 4 personen:
500 gram gehakt, 400 gram (zilvervlies)rijst, 1 ui, 1 broccoli
Voor de saus: 3 tl kerriepoeder, 25 gram roomboter, 25 gram bloem, 500 ml melk of bouillon
Bereidingswijze:
Zet een pan water op en kook de rijst. Zet nog een pan water op en kook de broccoliroosjes ongeveer 5 minuten. Snipper ondertussen het uitje. Wij durven er ook fijngesneden of geraspte knolselder bij doen. Smelt de boter in een pan en bak de gehakt rul. Voeg vervolgens de ui en kerriepoeder toe en bak dit ongeveer 4-5 minuten. Voeg vervolgens de bloem toe en meng even goed door elkaar. Na ongeveer 1 minuut kun je de melk of bouillon toevoegen. Laat de saus ongeveer 3-4 minuten pruttelen. Voeg ook de broccoliroosjes toe. Als de saus de goede dikte heeft (evt. met behulp van een beetje allesbinder) is het gerecht klaar. Serveer de saus met de rijst. Eet smakelijk en geniet van je rijstschotel met gehakt en broccoli.

Asperges met peterselievinaigrette.

Aspergehapje van Versengezond.

(Lente) Slaatje met asperges en scampi.

Gnocchi met gebakken asperges en groene salade.

Gebakken kipfilet met asperges en kruidenroomsaus.

Spinaziepuree.

Lasagne met kip spinazie en kaassaus.

Gehaktschotel met spinazie, aardappel en kaas

Potje piraat: Gratin van schelvis met spinazie en gekookt eitje.

Spinaziesoep met of zonder balletjes.

Stoofpot met gebakken champignons.

Geroosterde champignons met groenten.

Kipcurry met kokos, champions en koriander.

Ravioli met kip en paprika.

Sjalot met aardappels en ei.

Gekarameliseerde sjalotjes warm of koud.


Asperges met peterselievinaigrette.

Benodigdheden voor 4 personen:
Asperges volgens aantal per persoon, 1 botje blad peterselie, 3 el witte wijnazijn, 3 el water, 4 el olijfolie
4 el slaolie, 4 el room, 1 eierdooier, 1 kl. mosterd, frituurolie
Bereidingswijze:
Schil de asperges en kook ze gaar in licht gezouten water. Was de peterselie droog hem zorgvuldig af en frituur de helft. Meng de rest van de peterselie met de azijn, de olie, Alpro soya Cuisine, het eigeel en de mosterd. Serveer de lauwe asperges met de vinaigrette en de gefrituurde peterselie.

Aspergehapje van Versengezond.

Benodigdheden voor 4 personen:
8 asperges, 8 sneeën dungesneden ham, 1 snede jonge kaas of spie Brie, 100 g gemalen kaas.
Bereidingswijze:
Schil de asperges grondig en leg ze in een pan met koud gezouten water. Zet het vuur op het hoogst en wanneer het water kookt zet het vuur iets lager, een 6-tal minuutjes afhankelijk van de dikte van de asperge. Zet het vuur af en laat de asperges in het warme water liggen. Laat de asperge uitlekken.
Neem een vel ham, leg de uitgelekte asperge erin, een in reep gesneden jonge kaas op de asperge en rol de ham dicht. Voor de echte kaasliefhebber kan de snede jonge kaas vervangen worden door een stukje Brie, dun en in zijn langst gesneden. Snijd de rolletjes in twee en leg ze op uw ovenschaal of bord. Strooi de gemalen kaas eroverheen en zet in de oven tot de kaas gesmolten is en een licht bruin korstje krijgt. Ook koud lekker.

(Lente) Slaatje met asperges en scampi.

Benodigdheden voor 2 porties:
500 g asperges, 1 hardgekookt ei (10min) 20 scampi - gepeld en darmkanaal verwijderd
1 el mosterd, 1 el (oude) sherry azijn, 1 el frambozenazijn, 10 el extra vièrge olijfolie, zout.
Bereiding:
De scampi in boter goudbruin bakken. Wit en de dooier van één ei scheiden.
Dooier, olie en de twee soorten azijn, zout en mosterd samenvoegen en kloppen of mixen tot een romige vinaigrette. De asperges schillen met een dunschiller, wassen en het onderste harde gedeelte gelijksnijden. Schil de asperges grondig en leg ze in een pan met koud gezouten water. Zet het vuur op het hoogst en wanneer het water kookt zet het vuur iets lager, een 6-tal minuutjes afhankelijk van de dikte van de asperge. Zet het vuur af en laat de asperges in het warme water liggen. (Of rauw bakken)
Het andere ei hard koken, verfrissen in mimosa prakken. Versnijd de asperges (schuine stukken), en maak een mooie presentatie met de sla, de scampi en de eieren.
Lepel er vinaigrette overheen en versier met enkele druppels balsamico.

Gnocchi met gebakken asperges en groene salade.

Benodigdheden voor 2 personen:
Gnocchi zijn Italiaanse aardappelbolletjes, hier in combinatie met heerlijke Belgische witte asperges. Een verrassend lentegerecht!
1 bussel witte asperge, 200 g gnocchi, 10 g bieslook, 2 teentjes knoflook, 40 g Parmezaan schilfers
1 eikenbladsla, 3 el boter, peper en zout.
Bereidingswijze:
Breng een pot gezouten water aan de kook. Schil de asperges met een dunschiller en snij het harde stukje onderaan weg. Snij de asperges in 3 stukken. Doe ze in het licht gezouten koud water op een zacht vuurtje tot het water kookt, zet het vuur af en laat de asperges 15 minuten garen in het hete water. Giet af en laat uitlekken.
Breng een ruime pot gezouten water aan de kook. Als het water kookt, voeg je de gnocchi toe. Als ze gaar zijn, komen ze bovendrijven, dat duurt maar 2-3 minuten. Giet de gnocchi af en laat uitlekken op keukenpapier.
Snij de bieslook in ringetjes. Pers de knoflook.
Smelt de boter in een grote antikleefpan en voeg de knoflook toe. Als de boter begint te bruisen, voeg je de asperges en gnocchi toe. Kruid met peper en zout. Bak tot ze licht beginnen te kleuren. Strooi de bieslook erover.
Verdeel de gnocchi met de asperges over de borden, lepel de botersaus erbij. Strooi de Parmezaan schilfers erover en serveer met de salade.

Gebakken kipfilet met asperges en kruidenroomsaus.

Daar is de lente, daar is de zon... en de asperges! Dit heerlijke maar korte seizoen moeten we ten volle benutten! Een lekker fris en licht gerecht!
Benodigdheden voor 2 personen:
400 g krielaardappelen, 1 bussel witte asperge, 10 g dragon, 10 g bieslook, 2 kipfilet, ½ kippenbouillonblokje
100 ml lichte room, 1 el boter, peper en zout.
Bereidingswijze:
Was en halveer de krieltjes. Kook gaar in 15-20 minuten in gezouten water.
Breng een pot gezouten water aan de kook. Schil de asperges met een dunschiller en snij het harde stukje onderaan weg. Doe ze in het kokende water. Zet het vuur af en laat de asperges 15 minuten garen in het hete water. Giet af en laat uitlekken. Hou wat van het kookvocht apart.
Pluk de kruiden en hak ze fijn. Kruid de kip met peper en zout. Verhit de boter in een pan en bak de kip aan beide kanten goudbruin en gaar. Schep uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie.
Blus de pan door per persoon een kopje van het kookvocht van de asperges toe te voegen en verkruimel de kippenbouillon erbij. Laat de saus tot de helft inkoken en voeg de room toe. Laat opnieuw voor de helft inkoken en voeg dan de fijngehakte kruiden toe en kruid met peper en zout. Snij de kip in plakjes. Verdeel ze samen met de asperges en de krieltjes over de borden. Lepel hierover wat saus en serveer.

Spinaziepuree.


Benodigdheden voor 4 personen.
700 g spinaziebladeren, 1 flinke klont hoeveboter, 1 knoflookteentje, peper, zout, muskaatnoot
1 kilogram aardappelen, 1 extra klont boter, 1 eierdooier, ½ kopje lauwe melk en een lepeltje mosterd.
Bereidingswijze:
Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Trek de stengels van de spinaziebladeren en indien taai, kan je ook de nerf uit het midden van het blad trekken. Was de spinaziebladeren in water en laat zeer goed uitlekken. Pel het knoflookteentje en prik op een vork: dit is je roerstaafje om in de spinazie te roeren. Neem een grote stoofpot en smelt er een flinke klont hoeveboter in.
Voeg de goed uitgelekte spinaziebladeren toe en roer met de knoflookvork om tot de spinaziebladeren flink gekrompen zijn en hun vocht beginnen te verliezen. Pureer de spinazie met de staafmixer. Voeg de gekookte aardappelen en de mosterd toe en stoemp fijn of pureer met een aardappelstamper.
Roer er een extra klont boter, eierdooier en melk door de spinaziepuree en kruid met peper, zout en versgeraspte muskaatnoot. Een lepeltje mosterd in de puree geeft een tikje extra.

Lasagne met kip spinazie en kaassaus.


Ingrediënten 4 personen
6 lasagnevellen, 100 gr boter, 1 fijngesneden ui, 1 teentje fijngesneden knoflook, 40 gr witte bloem
1 theelepel zout, 400 ml kippenbouillon, 300 ml melk, 400 gr mozzarella geraspt, 400 gr ricotta
60 gr Parmezaanse kaas, geraspt en apart te verwerken, 1 thee lepel gedroogde basilicum
1/2 theelepel gemalen zwarte peper, 275 gr gekookt kippenvlees in blokjes, 700 gr spinazie
4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas om te strooien.
Bereidingswijze
Blancheer de spinazie kort. De oven voorverwarmen op 180°C. Een grote pan licht gezouten water aan de kook brengen en daarin de lasagnebladen in 8-10 minuten gaarkoken. Afgieten en met koud water afspoelen. In een grote sauspan op een middelhoog vuur de boter smelten en daarin ui en boter onder frequent roeren zacht bakken. Bloem en zout erdoor roeren en verwarmen tot het pruttelt. Bouillon en melk toevoegen en onder constant roeren 1 minuut laten koken. 1/2 van de mozzarella en 1/4 Parmezaanse kaas erdoor roeren. Kruiden met basilicum en zwarte peper. Van het vuur halen en apart zetten. 1/3 van de saus over de bodem van een ovenschaal van 22x33 cm verspreiden. 1/3 van de lasagnebladen, de ricotta en kip erover verdelen. 1/3 van de lasagnebladen over de kip leggen en overgieten met 1/3 van de saus, spinazie en resterende mozzarella en Parmezaanse kaas. Resterende lasagnebladen over de kaas leggen, met resterende saus overgieten en als laatste bestrooien met 4 eetlepels Parmezaanse kaas.
35-40 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot hij een goudgeel korstje krijgt.

Gehaktschotel met spinazie, aardappel en kaas

Benodigdheden voor 4 personen
8 el bakboter, 500 gram gehakt , zout , 700 g voorgekookte aardappelplakjes, 150 g geraspte belegen kaas, 1 ui , 2 teentjes look, peper, muskaatnoot en 700 gr spinazie
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Pel en snipper de ui en de teentjes knoflook.
Doe 7 eetlepels Vloeibare bakboter in een pan op een hoog vuur.
Doe de ui, de knoflook en het gehakt in de pan zodra de boter mooi bruin wordt.
Bak het gehakt al roerend 5 minuten, tot het bruin wordt.
Breng het gehakt op smaak met zout, peper en nootmuskaat (ca. 1/2 theelepel elk).
Was ondertussen de spinazie en breng hem met aanhangend water en wat zout in een ruime pan aan de kook en laat het op een hoog vuur in 3 minuten slinken.
Breng op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat.
Vet een ovenschaal in met 1 eetlepel bakboter en doe de spinazie in de schaal.
Bedek de spinazie met het gehakt en verdeel de plakjes gekookte aardappelplakjes erover.
Bestrooi de ovenschotel met de geraspte kaas. Zet de schaal op een rooster in het midden van een voorverwarmde oven, tot de kaas gesmolten en krokant is (ca. 20 minuten)

Potje piraat: Gratin van schelvis met spinazie en gekookt eitje.

Benodigdheden voor 4 potjes:
600 g schelvisfilet, in stukjes van 2 à 3 cm, Ook lekker met koolvis of kabeljauw.
600 g zacht kokende aardappelen, geschild en in stukken, 4 eitjes
1 sjalot, 300 g spinazie, 4 eieren, 600 ml melk + extra voor de puree, 80 g boter, 2 el bloem
1 snuifje cayennepeper, 2 el gehakte peterselie, muskaatnoot, peper en zout, 100 g geraspte kaas
Bereidingswijze:
Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Kook de eieren 8 minuten in water met een klein scheutje azijn.
Snipper het sjalotje fijn. Fruit aan in wat boter tot de sjalot glazig is. Voeg de gespoelde spinazie toe en stoof heel kort. Kruid met muskaatnoot, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt voor de kaassaus 1 eetlepel boter en strooi er al roerend de bloem door. Laat even drogen in de pan en blus dan, al roerend met de melk (600 ml), laat doorkoken tot je een gladde saus bekomt. Breng nog op smaak met peper en zout. Roer er als laatste de helft van de kaas en de peterselie door.
Pureer de aardappelen en breng op smaak met boter, melk en muskaatnoot. Pel de eieren. Leg in 4 individuele kommetjes wat spinazie op de bodem en een gekookt eitje, in vieren gesneden. Leg er de rauwe stukjes vis op en giet er de kaassaus over. Werk af met een laagje puree en de rest van de kaas. Zet in de oven gedurende 20 à 25 minuten.

Spinaziesoep met of zonder balletjes.


Benodigdheden voor 6 porties:
500 gram gewassen spinazie, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 1 liter bouillon, 250 gram volle melk
50 gram boter, 50 gram bloem, nootmuskaat.
Bereidingswijze:
Snij de ui en de knoflook in stukjes. Verwarm de boter in een royale pan en smoor hier de ui en de knoflook een minuutje in. Voeg de bloem toe en roer goed door. Voeg er nu de helft van de bouillon aan toe en breng al roerende aan de kook. Voeg er de rest van de bouillon aan toe en de melk en breng weer al roerend aan de kook. Laat even 5 minuten doorkoken zodat de bloem goed kan geren. Voeg er de spinazie aan toe en leg de deksel op de pan. Als de spinazie geslonken is blender je de soep fijn met een staafmixer. Wil je liever de blender gebruiken? Laat de soep dan eerst een beetje afkoelen. Kijk of je de dikte van de soep fijn vindt, voeg anders nog een beetje water of melk toe. Breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de crème fraîche los met een klein beetje melk en doe er wat zout en peper door. Verhit de soep nog even goed door. Verdeel de spinaziesoep over kommen of borden en verdeel er de balletjes over als je voor balletjes kiest.
Soepballetjes maken:
Benodigdheden: 500 gr gehakt naar keuze, 1 ui, +/- 200 gram oud brood zonder korst, 1 tl zout
1 tl peper, extra kruiden naar wens, 1 ei.
Bereidingswijze: Rasp de ui boven een kom en meng deze met het ei en het oud brood. Voeg er de kruiden naar wens aan toe en meng even goed door. Meng het gehakt erdoor tot alles goed gemengd is. Zet een pan met water op en breng deze aan de kook. Houd het water tegen de kook aan, maar laat niet te hard borrelen. Maak nu balletjes, zo groot als je zelf wilt, en kook deze per portie van ongeveer gaar. De balletjes zijn gaar als ze boven komen drijven. Schep de soepballetjes uit het water en doe ze in een kom.
TIP: om de soep in te vriezen eerst helemaal koud laten worden.

Stoofpot met gebakken champignons.


Benodigdheden voor 6 personen.
900 gram mager rund stoofvlees, 240 ml rode wijn, 4 takjes verse peterselie, 1 takje verse tijm
1 laurierblad, 4 eetlepels boter, 1 ui in ringen, 1 eetlepel bloem, 60 ml runderbouillon,
Zout en gemalen zwarte peper naar smaak, 2 eetlepels boter, 120 gr spekblokjes, 12 kleine uitjes
400 gr paddenstoelen in plakjes.
Bereidingswijze:
Meng in een middelgrote kom het rundvlees, de wijn, peterselie, tijm en laurierblad. Laat dit 3 uur marineren. Haal het rundvlees eruit; zeef en bewaar de marinade. Verhit 4 eetlepels boter in een grote, zware pan op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui tot deze zacht is. Doe het rundvlees erbij en braad dit aan alle kanten bruin aan. Haal het vlees en de uien uit de pan en zet apart. Doe de bloem in de pan, en kook dit tot het bruin wordt. Schenk dan langzaam de runderbouillon bij en dan de bewaarde marinade. Doe het vlees en uien weer terug in de pan. Doe de deksel op de pan en laat 3 uur sudderen. Verhit 2 eetlepels boter in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur, doe hierin de spekblokjes en kleine uitjes en bak dit tot de uitjes zacht zijn. Voeg de paddenstoelen bij en bak nog door tot de paddenstoelen goudbruin zijn. Serveer dit bij het vlees.

Geroosterde champignons met groenten.


Benodigdheden 6 personen:
500 g champignons, 300 gr witte kool in kleine sliertjes gesneden, 200 gr knolselder in fijne reepjes of kleine blokjes, 3 geplette teentjes knoflook, 2 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel Italiaanse kruiden, Zout en peper naar smaak, 1 eetlepel peterselie.
Bereidingswijze:
Dit is een heerlijke groenteschotel als bijgerecht bij allerlei soorten vlees. Geef er gebakken aardappels bij en je hebt een heerlijke maaltijd.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de champignons met de groenten en de knoflooktenen in een grote kom. Voeg de olie en de Italiaanse kruiden toe met zout en peper naar smaak.
Hussel door elkaar zodat alles goed vermengd is. Leg het geheel op een bakplaat en zet in de oven.
Bak ongeveer 20-30 minuten of tot de champignons goudbruin zijn en de witte kool beetgaar.
Proef en kruid bij volgens smaak. Garneer met peterselie voor het serveren.

Kipcurry met kokos, champions en koriander.


Benodigdheden voor 4 personen:
350 g witte rijst, 300 g kipfilet, 200 g champignons, 0.5 rode peper, 3 el vloeibare margarine
1 zakje Knorr Kant en Klaar Kerriesaus, 200 ml kokosmelk, 1 Knorr Bouillonketeltje Kip
2 el koriander (vers gehakt)
Bereidingswijze:
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de champignons schoon en snij in vieren. Snij de kipfilet in plakjes. Snij de peper in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snij in dunne reepjes. Verwarm de vloeibare margarine in een grote pan of wok. Bak de kipfilet goudbruin en gaar. Bak de champignons en rode peper even mee. Voeg de kokosmelk en het Bouillonketeltje toe. Goed roeren, tot dat het Bouillonketeltje is opgelost. Breng aan de kook en laat 10 minuten, al roerend, sudderen op matig vuur. Voeg op het einde de currysaus toe en meng het door het kipmengsel. Strooi de koriander over de curry en serveer met de rijst.

Ravioli met kip en paprika.


Benodigdheden voor 4 personen.
400 gram ravioli gevuld met kaas (5 kazen is een lekkere variant), 400gr Kip, 1 rode 1 gele paprika, 350 ml crème fraiche, suiker, peper zout.
Dit snelle Italiaanse gerecht kan gemaakt worden met verse zelfgemaakte ravioli, verse ravioli uit de winkel of gedroogde tortellini met kaas. Het is simpel, zacht, lekker, licht zoet ... kortom een aanrader!
Bereidingswijze:
Zet een pannetje water op voor de pasta. Snijd de kip in blokjes, snijd de paprika in reepjes
Bij het maken van pasta`s is het belangrijk dat de saus tegelijkertijd of voor de pasta klaar is, zoals de Italianen zeggen: "de pasta wacht niet"
Braad de kip aan, voeg de puntpaprika toe en bak dit mee, voeg 1 theelepel suiker toe en bak dit kort mee.
Voeg de crème fraiche toe, breng op smaak met peper en zout.
Als de crème fraiche is toegevoegd kan de pasta in het water, kook de pasta gaar. Voeg de gare pasta toe aan de hapjespan, roer alles door elkaar

Sjalot met aardappels en ei.

Benodigdheden voor 4 personen.
4 grote aardappelen, 4 sjalotten, 2 takjes rozemarijn, Olijfolie, Zeezout, Versgemalen pepers, 4 eitjes.
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en was deze schoon. Snij de aardappelen daarna in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Verwijder ook de schil van de sjalot en snij de sjalot vervolgens in grove stukken. Haal de naaldjes van de rozemarijn. Verwarm de oven voor op 180 graden. Als de oven is voorverwarmd doe je de aardappelen samen met de sjalot en de rozemarijn in een ovenschaal. Besprenkel de aardappelen en sjalot met een dun laagje olijfolie. Bestrooi de inhoud van de schaal rijkelijk met zeezout en maal er lekker wat versgemalen peper overheen. Hussel alle ingrediënten nog 1 keer goed door zodat de olijfolie, zout en peper mooi gelijkmatig is verdeeld.
Zet de ovenschaal met aardappelen en sjalot nu in de oven voor de duur van 40 minuten. Na 20 minuten haal je de schaal kort uit de oven. Hussel alle ingrediënten nogmaals en zet de schaal weer terug in de oven voor de resterende bereidingstijd. Als het goed is, zijn de aardappelen met sjalot en rozemarijn naar 40 minuten helemaal gaar.
Bak de spiegeleieren, serveer de aardappelen in een mooie schaal, leg op iedere portie een spiegelei en dien deze op. Geniet van dit lekkere recept voor aardappelen met sjalot en rozemarijn.

Gekarameliseerde sjalotjes warm of koud.

Benodigdheden voor 4 personen.
1 kg sjalotten, 2 laurierblaadjes, 2 kruidnagels, 2 el honing, 2 el wijnazijn, zout en peper.
Bereidingswijze:
Sjalotten, je kunt er van alles mee, stoven, snijden, bakken, uit de oven en natuurlijk karamelliseren. Maak een sjalottensaus of chutney, heerlijk koud bij een boterham met kaas.
Schil de sjalotten en doe samen met de laurier, kruidnagel en een klein scheutje water in een brede pan zodat de sjalotten niet op elkaar liggen. Voeg zout, peper, honing en azijn toe. Laat zachtjes pruttelen en laat 20 minuten op laag vuur staan, met de deksel half op de pan, schep de sjalotten af en toe voorzichtig om. Haal de deksel van de pan als ze gaar zijn, het vocht zal nu ingekookt zijn tot een stroperige karamel. Eet lekker warm of koud.

Bent u opzoek naar een origeneel geschenk om uw medewerekers of collegas eens te bedanken voor hun inzet? Vers en Gezond levert regelmatig groenten of fruitpakketten aan huis bij dappere thuiswerkers in opdracht van de werkgever.

U kiest een groentepakket, fruitpakket om aan huis te laten leveren, of u stelt zelf het pakket samen.

Vraag gerust naar onze mogelijkheden.

 

dinsdag 17 maart 2020 18:37

Maatregelen covid-19 corona virus

Aan huis laten leveren is in elk geval een verstandig idee, zo voorkomt u de kans dat u het corona virus oploopt of verspreid .
Welke voorzorgsmaatregelen kunnen wij samen treffen om verspreiding verder te voorkomen?

Contact vermijden tijdens de levering

Sommige klanten houden ervan om ons te begroeten met een handdruk, ook al vinden wij dit telkens leuk en hartverwarmend, toch zullen wij dit voorlopig weigeren.

Binnendragen

Zoals u weet zijn wij erg behulpzaam, zo plaatsen wij voor sommige mensen bijvoorbeeld het pakket binnen in de keuken. Hiermee zullen wij voorlopig ook stoppen, het pakket kan wel nog in de gang geschoven worden.

Voor de deur plaatsen

Indien u dit wenst kunnen wij het pakket voor de deur plaatsen, u zet de lege doos klaar, wij verwisselen de lege met de volle doos. Nadat de doos geplaatst is bellen wij aan.

Korte gesprekken

Een korte babbel aan de deur kan zeker nog, echter vragen wij u om dit toch zo kort mogelijk te houden. Zo beperken we elk risico op verspreiding.

donderdag 20 juni 2019 14:16

Betalen wordt gemakkelijker.

Vanaf heden zullen wij een aantal handige online betaalmethodes aanbieden op onze site zodat betalen een stuk vlugger en handiger kan gebeuren. Vooral betalen met de bancontact app is sterk aan te raden voor wie een smartphone op zak heeft. Probeer deze betaalmethode's een keertje uit en laat gerust uw opmerkingen achter zodat we nog eventueele verbeteringen kunnen aanbrengen.

dinsdag 18 juni 2019 13:42

Opendeurdag Vers en Gezond

Kom op zondag 8 september eens kijken wat er allemaal groeit bij Vers en Gezond, en geniet van een gezellig dagje vol weetjes, animatie en veel lekkers.

dinsdag 21 mei 2019 19:53

Aan huis levering in Vlaanderen

Voortaan leveren wij ook in Limburg, Oost en West Vlaanderen, wij zullen deze ritten niet zelf doen maar wij rekenen hiervoor op een kwalitatieve leveringsdienst die het pakket zal aanbieden telkens op vrijdag middag.

Kent u nog vrienden of familie die geïnteresseerd zijn in onze pakketten maar waar wij nooit konden leveren? laat ze zeker weten dat we nu in heel Vlaanderen, Brussel en Waals Brabant leveren.

dinsdag 03 juli 2018 22:14

De droge zomer van 2018

Dat de zomer van 2018 in ons colectief geheugen zal blijven hangen is een feit, de zomer van 1976 was vergelijkbaar met wat we nu meemaken. Het is de droogte, de warmte maar vooral ook de aanhoudende wind die de gewassen op het veld uitdrogen. Onze watersproeiers zijn zelden zo intensief gebruikt. In vergelijking met grote landbouwbedrijven zijn wij wel in staat om deze droogte te managen, u zal dus weinig tot geen kwaliteitsverlies opmerken wanneer u groenten bij ons besteld. Een voordeel van de droogte is dan weer dat het ideaal is voor het toepassen van mechanische onkruid bestrijding, schoffelen en wieden gaat heel efficient door de droogte.

maandag 29 januari 2018 11:17

Wat is een SSL-certificaat?

SSL- encryptie beveiligt de communicatie tussen een website en de gebruiker.

Met een SSL certificaat beveiligen we de verbinding tussen de website en bezoeker via HTTPS encryptie.
Hackers hebben op die manier geen kans om gevoelige data te onderscheppen.
Beveiligt logingegevens en wachtwoorden, als u andere sites bezoekt let dan steeds op het groene hangslotje vooraan in de url balk.

maandag 29 januari 2018 11:13

Jongeren op ons tuinbouwbedrijf

Op ons tuinbouwbedrijf ontvangen wij soms jongeren die door omstandigheden niet meer naar school kunnen, zij komen op het bedrijf een tijdje een handje helpen op hun eigen tempo. we bieden hier vooral een structuur en een plaats waar je welkom bent, er word van deze jongeren niets verwacht, de periode dat ze bij ons op het bedrijf komen helpen is vaak een ademruimte om tot rust te komen in een turbulente periode van belangrijke en moeilijke beslissingen.
We doen dit om in de huidige maatschappij een steentje te kunnen bijdragen, deze jongeren zijn het fundament voor ieders toekomst, we aanvaarden dan ook geen subsidies of steun voor deze diensten.

Pagina 1 van 2