Winkelwagen is leeg
Redactie Vers en Gezond

Redactie Vers en Gezond

Website URL: http://versengezond.be

Bloemkool met kaas in de oven.
Sla soep met kruidenkaas.
Slaatje met ei.
Kropsla op moeders wijze.
Salade met garnalen.
Recept van Tomaat met witte vis uit de oven.
Puree met garnaaltjes en een carpaccio van tomaat.
Krokante bloemkool nuggets (voorgerecht-hapje).
Bloemkoolsoep.
Paprika gehaktballetjes.
Gesmoorde kip met paprika.
Kip met gekarameliseerde uien en paprika 's.
Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees.


Bloemkool met kaas in de oven.


Benodigdheden voor 4 personen:
125 gr gemalen kaas, 75 gr bloem, 1 bloemkool, 75 gr boter, ¾ l melk, ¼ kookvocht van de bloemkool, nootmuskaat.
Bereidingswijze:
Snij de bloemkool in roosjes. Kook gaar in gezouten water. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Giet de bloemkool af. Vang het kookvocht op en hou het opzij. Laat de bloemkool uitlekken en dep droog met keukenpapier.
Maak een roux: smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer droog tot het naar koekjes ruikt. Zet de pan van het vuur. Voeg een deel van de melk toe. Roer goed door tot de klonters weg zijn. Voeg de rest van de melk toe en plaats terug op het vuur. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg kookvocht toe. Laat dikken. Voeg wat gemalen kaas toe en laat deze al roerend smelten. (Een eitje kan ook)
Doe de bloemkool in een ovenschotel. Giet de saus op de bloemkool. Werk af met de kaas.
Stop 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden en laat gratineren. Lekker met aardappelen.


Sla soep met kruidenkaas.

Benodigdheden voor 2 liter soep
1 krop sla, 1 ui, 1 teentje look, 2 l kippenbouillon, Soeplepel bloem, 100 g kruidenkaas.
Bereidingswijze:
De uien fijn versnijden en in de boter laten aanfruiten. De sla goed wassen en droogzwieren, toevoegen aan uien en kort mee opstoven. Bloem over gestoofde sla strooien, goed roeren
Blussen met kippenbouillon, goed blijven roeren. Het geheel een half uurtje zachtjes laten doorkoken
Soep mixen met staafmixer. Net voor het opdienen de kruidenkaas toevoegen en kort laten inwerken
Kruiden met peper en zout


Slaatje met ei.

Benodigdheden:
1 krop sla, 4 eieren, ui, 200 gr boter, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel suiker
Bereidingswijze:
Sla wassen en in kleine stukjes plukken. Goed uit lekken. Eieren hard koken en afkoelen. Boter smelten met 1 theelepel suiker, 1 theelepel mosterd en de fijngesneden uien tot ze glazig zijn. De eieren fijnprakken. Het botermengsel van het vuur halen en de geprakte eieren erdoorheen roeren. Doe het mengsel daarna over de sla heen en dan 2 uur in de koelkast.


Kropsla op moeders wijze.

Mijn moeder kon heerlijk koken, maar één van de gerechten die ik nog regelmatig van haar maak is haar kropsla (heel ouderwets!) met gekookte aardappelen en een balletje gehakt of een biefstukje (en de jus natuurlijk).
Benodigdheden:
1 krop sla (botersla) een zeer fijn gesneden rode ajuin is ook best lekker.
Dressing: 1 sjalotje of stukje ui (gepeld en gesnipperd), 1 eetlepel witte natuurazijn, 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 flinke eetlepel mayonaise, mespunt witte peper, 2 theelepels tomatenketchup
mespunt kerriepoeder, 1 eetlepel suiker of vloeibare honing.
Garnering: 2 hardgekookte eieren (gepeld en in stukken gesneden)
Bereidingswijze:
Maak de sla schoon door de buitenste harde bladeren te verwijderen en de binnenste bladeren los te halen.
Was de slablaadjes. Verwijder eventueel de nerven en scheur de sla in kleine stukken.
Droog de sla bijvoorbeeld in een slacentrifuge of in een droge schone theedoek.
Maak de dressing in de slaschaal door de ingrediënten genoemd onder dressing goed door elkaar te kloppen. Proef of het naar je smaak is en voeg eventueel nog iets van een en ander toe. (Rode ui, zeer fijn in ringen gesneden)
Meng de sla door de dressing en garneer met de stukjes hardgekookte eieren (deel gaat door de sla).


Salade met garnalen.


Benodigdheden:
Sla, 150 gram garnalen, Koriander 3 takken, 2 eetlepels citroensap, 1 kleine bosui, 1 eetlepel honing, Komkommer
Zout en peper naar smaak.
Bereidingswijze:
Maak de koriander goed schoon, laat het uitlekken en hak het in kleine stukjes. Maak de bosui schoon en snijd dit in kleine stukjes. Maak de komkommer schoon en snijdt het in kleine stukjes.
Voeg de honing, citroensap, koriander samen en breng op smaak met zout en peper. Roer alles goed door elkaar zodat er een glad mengsel ontstaat. Verdeel de sla op de borden de komkommer en de garnalen op de sla. Voeg hier de klein gesneden bosui aan toe en besprenkel het met het mengsel.


Recept van Tomaat met witte vis uit de oven.


Benodigdheden voor 2 moten witvis
1 citroen, 1 scheutje olie, 1 glaasje witte wijn, 4 tomaten, kruiden (tijm, peterselie).
Bereidingswijze:
Vis uit de oven. Makkelijk, gezond en heerlijk. En volop variatie mogelijk. Laten we beginnen met de basis. Niets anders dan een ovenschaal goed invetten met olie, dun laagje groente op de bodem, moten witte vis erop, wat schijfjes citroen, glaasje witte wijn erbij en nog wat olie eroverheen druppelen. Afdekken met aluminiumfolie en 20 minuten in de oven op 180 graden. Het kan nog lekkerder door er verse kruiden tussen te stoppen en overheen te strooien. Verse tijm, rozemarijn, peterselie. Groente onder de vis kan van alles zijn. Tomaten, in dunne plakken gesneden venkel, prei, courgette of plakjes citroen. Eigenlijk vind ik de simpelste variant het lekkerst. Alleen verse kruiden, tomaat en citroen. En uiteraard de witte wijn en de olie.
Heerlijk met gekookte aardappelen. Lekker hele sterke mosterd op tafel voor de liefhebbers.


Puree met garnaaltjes en een carpaccio van tomaat.


Benodigdheden voor 4 personen:
400 g gepelde garnalen, 8 aardappelen, 4 tomaten ontveld en in schijfjes, 1 fijngesnipperde ui, 4 hardgekookte eitjes fijngehakt, 3 el olie, 4 takjes peterselie, peper en grof zout.
Bereidingswijze:
Kook de aardappelen gaar in gezouten water en een blaadje laurier. Giet af, neem de laurier weg en laat ze eventjes afkoelen. Plet ze met een stamper fijn in een mengkom met een klein klontje boter.
Meng 320 gram garnalen en de fijngehakte eieren onder de aardappelen in de kom. Doe er twee eetlepels olijfolie bij en roer om. Kruid af met peper en grof zout.
Besprenkel de tomaten met een eetlepel olijfolie en een beetje zout. Werk af met de fijngesnipperde ui en de rest van de garnalen. Serveer de tomaten samen met de puree en werk af met een beetje fijngesnipperde peterselie.


Krokante bloemkool nuggets (voorgerecht-hapje).


Benodigdheden voor 20 stuks:
Lekkere stukjes bloemkool in een krokant en kruidig jasje, lekker als gezonde snack of borrelhapje;
400 g bloemkool, 1 bord paneermeel, 150 ml melk, 100 g bloem, 1 theelepel paprikapoeder, ½ thee lepel Cayenne poeder, snufje knoflookpoeder en oregano, peper en zout.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 220 graden of de Airfryer op 190 graden. Snijd de bloemkool in gelijke roosjes. Doe de bloem en melk in een kom en voeg het paprikapoeder, Cayenne poeder, knoflookpoeder, oregano, peper en zout toe en meng goed door elkaar. Haal de bloemkoolroosjes door het kruidige beslag. Leg ze vervolgens op een bordje met panko en haal ze hier doorheen. Leg de roosjes op een bakplaat en bak 20 min in de oven of in het mandje van de Airfryer en bak hierin 15 minuten. Serveer de bloemkool nuggets met bijvoorbeeld een chilisaus.


Bloemkoolsoep.


Benodigdheden:
1 eetlepel boter, 1 laurierblad, 1 grof gehakte ui, 1/2 theelepel zout, 2 teentjes knoflook, fijngehakt.
1 bloemkool in stukjes gesneden, 500 ml zelf getrokken groentebouillon, 500 ml magere melk, 1/2 theelepel versgemalen witte peper, 1/4 theelepel versgeraspte nootmuskaat, fijngehakte peterselie.
Bereidingswijze:
Zet een grote pot op een middelhoog vuur en smelt hierin 1 eetlepel boter. Voeg uien en zout toe en zet het vuur lager zodat de uien niet bruinen, roer zo nu en dan om en laat een 5-tal minuten stoven. Voeg het knoflook en laurier toe, laat zeker niet bruin bakken en laat ongeveer 1 minuut mee stoven tot het aroma vrijkomt. Voeg de bloemkool toe, roer om, zet een deksel op de pot en laat 3 minuten stoven. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat een 10-tal minuten sudderen tot de bloemkool beetgaar is. Neem het laurierblad eruit en pureer de soep met een staafmixer. Roer de peper en nootmuskaat door de soep. Voeg melk toe en breng over een middenlaag vuur weer aan de kook. Serveer de bloemkoolsoep warm met indien gewenst gewoon met gemalen kaas, verse peterselie of andere, fijngehakte tuinkruiden.


Paprika gehaktballetjes.

Benodigdheden voor 4 personen:
1 kilo rundergehakt, 1 grote ui, 2 rode paprika's, 3 tomaten,1 ei, paprikapoeder, knoflookpoeder, Bouillonpoeder, zelfgemaakte tomatenpuree, paneermeel of broodkruim
Bereidingswijze:
Ui snipperen en glazig bakken. Gehakt vermengen met de glazige uisnippers, ei, paprikapoeder, knoflookpoeder, bouillonpoeder, tomatenpuree en het broodkruim of paneermeel. Kneden tot er een kleffe massa ontstaat. Hiervan kleine balletjes van draaien. Deze rondom bruin braden. Het braadvocht opnieuw verhitten en afblussen met water. Toevoegen: de tomaten en klein gesneden paprika's, paprikapoeder, bouillonpoeder en eventueel nog wat tomatenpuree. Hierin de gehaktballetjes een half uurtje laten stoven. Balletjes uit de saus nemen en de saus eventueel wat afbinden. Lekker met rijst.


Gesmoorde kip met paprika.

Benodigdheden voor 4 personen:
3 paprika’s, 2 rode uien, 600 g kipfilet, 0.1 l kippenbouillon, 4 el olijfolie, 2 el fijne basilicum,
2 teentjes look, peper & zout.
Bereidingswijze:
Lekker met pasta. Maak de paprika's schoon en snijd ze in dunne reepjes. Hak de ui en knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook even aan. Snijd de kipfilet in grove stukken. Bak de stukken kip in dezelfde pan rondom bruin. Schep de paprikareepjes erdoor en voeg de bouillon en zout en peper naar smaak toe. Smoor de kip en paprika met de deksel op de pan in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar. Schep op het laatste moment de basilicum erdoor. Smakelijk


Kip met gekarameliseerde uien en paprika 's.

Benodigdheden voor 4 personen:
3 grote uien gesneden, 2 rode paprika's, 1 eetlepel olijfolie, 4 kipfilets
Bereidingswijze:
Bak de uien in 10 minuten op een laag vuur bruin.
Snijd de paprika's in dunne reepjes en kook ze op laag vuur gedurende 20 minuten, zo worden de uien goudbruin. In een andere koekenpan, verhit je de olijfolie op medium warmte en bak je de kipfilets in 15 minuten bruin. Serveer de kip op de groenten.


Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees.

Benodigdheden voor 4 personen:
1 kg runde poulet of riblappen, 4 uien, 3 rode paprika’s, 4 takjes tijm, 2 blaadjes laurier
250 gram champignons (kan besteld worden bij groenten), 3 teentjes knoflook, 1 theelepel gerookt paprikapoeder.
1 eetlepel paprikapoeder, zout en peper, 300 gram rode wijn, een blik tomatenstukjes, (maken we zelf)
1-2 eetlepels bloem en 2 eetlepels boter of olie.
Bereidingswijze:
Laat als eerste het vlees minimaal een uur op kamertemperatuur komen.
Snijd de riblappen in grove stukken. Snijd de uien en de paprika grof. Snijd de champignons in plakjes.
Verwarm de boter of de olie in een pan met dikke bodem. Laat de boter goed heet worden. Bak het vlees rondom goed bruin en haal het uit de pan. Bak in de pan de uien bruin, voeg eventueel iets boter toe. Doe er de paprika bij en bak deze kort mee. Pers de knoflook boven de ui en de paprika en voeg de beide paprikapoeders toe. Bak eventjes kort door. Voeg er de wijn en de tomatenblokjes aan toe en breng aan de kook. Doe er nu het vlees en de champignons bij. Ris de tijm erboven en doe er de laurier en zout en peper naar smaak bij.
Laat dit alles minimaal 2 uur zachtjes pruttelen tot het vlees zacht is. Laat nu een half uur de deksel van de pan zodat het een beetje in kan koken. Maak een papje van de bloem met een beetje water, zorg dat er geen klontjes in zitten. Schud beetje bij beetje het bloempapje al roerende bij het vlees totdat het de juiste dikte heeft. Laat nog 5 minuten doorkoken en breng de goulash verder op smaak met peper en zout naar wens.
Serveer de goulash met rijst of aardappelpuree
Heb je goulash over? Dan kun je er makkelijk een goulash soep van maken. Voeg er runderbouillon aan toe en bind bij met een papje van bloem met water tot de gewenste dikte. Laat wel nog 2 minuutjes doorkoken omdat de bloem moet garen.

Spitskool met ei.

Kip met sitskool en rijst.

Zalm met spitskool.

Koolsla, verrassend lekker.

Preischotel met gehakt en spitskool.

Prei-stamppot.

Ovenschotel met vis, preipuree, kaassaus en gekookte eieren.

Gegratineerde prei met tagliatelle.

Ham rolletjes met prei in de oven.

Papillot met langoustines en jonge prei.

Aardappel-wortelpuree.

Stoofpotje van worst, worteltjes en rode ui.

Zalm met prei en wortelen.

Stoofpot met gebakken champignons.

Champignons in papillot.

Pannekoekengratin met champignons


Spitskool met ei.

Benodigdheden voor 4 personen:
1 grote spitskool, 8 eieren, scheut room, beetje boter of olie.
Bereidingswijze:
Schaaf of snij de kool in dunne reepjes en was deze. Zet de kool op met aanhangend water (geen extra water, maar alleen het water dat nog aan de kool zit van het wassen) en een snufje zout. Laat de kool kort koken zodat deze nog een beetje knapperig is. Schud het vocht van de kool af en laat de kool droog stomen door deze zonder deksel nog even door te warmen. Klop je eitjes met een scheutje room of melk samen met wat peper en zout los. Smelt een beetje boter of olie in een koekenpan en bak daarin de eitjes rul. Blijf roeren totdat ze droog gebakken zijn. Roer nu het gebakken roerei door de spitskool met ei en breng eventueel op smaak met zout en peper.

Kip met sitskool en rijst.

Benodigdheden voor 4 personen:
600 gr kipfilet, 800 gr spitskool, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 2 tl paprikapoeder, snuf chilipoeder, 4 el sojasaus, 3 el ketjap manis, snufje zwarte peper, 400 gr rijst
Bereidingswijze:
Kook de rijst volgens de bereidingswijze op het pak. Snijd de spitskool, ui, knoflook en kip in stukjes. Giet een scheutje olie of vloeibare margarine in de pan. Fruit de ui aan. Voeg na 2 minuten de knoflook, kip, paprikapoeder, snufje zwarte peper en chilipoeder toe. Bak de kip rondom bruin en voeg dan de spitskool toe. Bak de spitskool ongeveer 8 minuten mee.
Daarna kan de sojasaus en de ketjap manis erbij. Meng alles goed door elkaar en zet na een paar minuten het vuur uit. Serveer de kip met spitskool en rijst.


Zalm met spitskool.

Spitskool is sappig en licht verteerbaar. Samen met geplette aardappeltjes. Daarbij past een stukje versgebakken zalm, in een botersausje met pit. Zo serveer je een feestelijk smakelijke schotel die op elke dag van de week voldoende hongerige fans zal krijgen.

Benodigdheden voor 4 personen:
4 zalmfilets (op het vel, 150-200g per persoon), spitskool½, 1 ui, 1 eetl zure room, ½ citroen, verse peterselie, 2 klontjes boter, als je een handje bieslook hebt, peper en zout, 1 eetl. Kappertjes, 1 kg aardappelen.
Bereidingswijze:
Spoel alle groenten, verse kruiden en de kleine aardappelen.
Kook de aardappelen ongeschild gaar, in water met een snuifje zout. Laat de aardappelen nadien uitlekken en hou ze even opzij. Pel en halveer de ui. Snij de ui in grove snippers.
Zet een stoofpot op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Stoof de stukjes ui al roerend.
Snij de spitskool in kwarten, en hak de groente in reepjes van zo’n 0,5 cm breed.
Laat de reepjes kool een minuutje meestoven in de pot en voeg vervolgens een scheutje water toe. Roer regelmatig en laat het water verdampen op een zacht vuur. (Reken 10 à 15 minuten)
Kruid de gestoofde groenten met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Schil de kleine aardappelen en snij ze in plakjes. Voeg ze toe aan de stoofpot met spitskool.
Plet de aardappelen in de kool met een vork of een pureestamper. Let op: Er horen nog voldoende stukjes aardappel in te zitten. We maken er geen puree van. Doe de zure room bij de aardappelen en roer alles om. Verwarm de oven voor op 170°C. Neem een braadpan en smelt daarin een klont boter op een matig vuur.
Zodra de boter bruist bak je daarin de zalmfilets op de velkant. Kruid de vis intussen met wat peper van de molen en een snuifje zout. Laat de vis 3 tot 4 minuten op de velkant bakken (afhankelijk van de dikte van de filets) Leg de vis in een ovenschaal. Hou de pan met braadvet aan de kant. Laat de zalmfilets zo’n 10 minuten garen in de hete oven van 170°C. Hou de garing goed in de gaten: De vis hoort sappig te blijven, en mag dus niet drooggebakken zijn. Hak de peterselie en de bieslook zeer fijn.
Giet het braadvet uit de pan en veeg ze schoon met een vel keukenrol. Let op voor verbrande vingers.
Zet de pan terug op een matig vuur en smelt er een vers klontje boter in. Zodra de boter een lichtbruine kleur krijgt, zet je het vuur af, of haal je de pan van het vuur.
Blus de gesmolten (‘gebrande’) boter met het sap van de citroen. Voeg de gehakte peterselie en de uitgelekte kappertjes toe. Roer alles om.
Roer de gehakte bieslook door de geplette aardappelen met spitskool.
Serveer de geplette aardappelen met kool naast een stuk zalm uit de oven en schep er een lepeltje van de botersaus over.

Koolsla, verrassend lekker.

Benodigdheden
1 eetlepel ui, heel fijn gesnipperd, 50 gram suiker, 120 gram mayonaise, 60 milliliter karnemelk
60 milliliter volle melk, 1,5 eetlepel witte wijnazijn, 2,5 eetlepel citroensap
1,5 theelepel zout, halve theelepel peper, 500 g fijngesneden witte kool, 100 gram geraspte appel.
Bereidingswijze:
Doe de suiker, mayonaise, karnemelk, ui, melk, witte wijnazijn, citroensap, zout en peper in een kom en vermeng alles met elkaar. Voeg daarna de appel en witte kool toe aan het mengsel.
Doe alles in een grote kom en dek dit af met folie. Laat het daarna vier uur in de koelkast staan.
Serveer met aardappeltjes of een lekker stukje kip. Heeft u nog een wortel in de koelkast, deze kan ook geraspt in het gerecht.

Preischotel met gehakt en spitskool.

Benodigdheden voor 4 personen.
750 g voorgegaarde aardappelschijfje, 1 ui, 2 teentjes knoflook, klontje boter, 400 g rundsgehakt, 1 prei, halve witte spitskool, 2 tl kerrie, 1 tl paprikapoeder, cayennepeper, 200 gr crème freche, 100 ml slagroom, 50 ml melk, 1 ei, een handje fijngehakte selder, olijfolie, 150 g geraspte belegen kaas.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Kook de aardappels gaar in gezouten water en snijd ze in schijfjes wanneer ze wat afgekoeld zijn.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verwarm een klontje boter in een grote koekenpan of wok en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg het gehakt, 1,5 tl kerriepoeder, paprikapoeder, snufje cayennepeper en peper en zout naar smaak toe aan de pan. Rul het gehakt.
Snijd de prei en spitskool in dunne reepjes en voeg toe aan het gehakt, bak op laag vuur een paar minuten mee en laat slinken.
Maak ondertussen het roommengsel door een ½ tl-kerriepoeder, crème fraîche, slagroom, melk, ei en verse selderij goed te mengen. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie en bedek de bodem met een laag aardappelschijfjes. Dan het preimengsel, laag aardappelschijfjes, preimengsel en eindig met een laatste, derde laag aardappelschijfjes.
Schenk het roommengsel over het geheel en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schotel voor 20-25 minuten in de oven of tot de kaas mooi bruin en knapperig is. Je kunt de laatste paar minuten ook de grill aanzetten voor een extra knapperig laagje.

Prei-stamppot.

Benodigdheden:
600 g kruimige aardappel, Olijfolie om in te bakken, 1 sjalot of kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
1 teentje knoflook, gepeld en uitgeperst, 2 preien, schoongemaakt en in ringen gesneden
Scheutje melk, 1 el crème fraîche, 2 tl Dijonmosterd, Paar takjes dille, fijngehakt, 75 g belegen of oude kaas, in kleine blokjes, Vissticks, gekocht of zelf maken
Bereidingswijze:
Breng een pan met water aan de kook voor de aardappels. Schil de aardappels en snijd ze in kleinere stukken. Kook ze in de pan met water tot ze zacht zijn.
Bereid de vissticks volgens de omschrijving op het pak, of bak ze in ruim boter in de koekenpan.
Verhit ondertussen een koekenpan met een scheut olijfolie en bak de ui en knoflook 2 minuten op laag tot middelhoog vuur tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de prei toe, breng op smaak met zout en peper, en bak 5 minuten mee, of tot de prei zacht is. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met de melk. Voeg zoveel melk toe zodat je een smeuïge puree krijgt. Roer de prei, crème fraîche, mosterd, blokjes kaas en dille door de puree. Breng op smaak met zout en peper.

Ovenschotel met vis, preipuree, kaassaus en gekookte eieren.

Benodigdheden voor 4 persoon:
800 g bloemige aardappelen, 600 g prei, 100 ml melk, 2 el boter, 600 g schelvisfilets, 6 sneden brood, 200 ml melk, 4 eieren, 2 el paneermeel, 75 G oude Brugse kaas, 30 g boter, peper, zout en nootmuskaat.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C. Schil en snijd de aardappelen klein en doe in een kookpot met water en breng aan de kook tot ze gaar zijn. Snijd de prei in ringen en stoof gaar.
Giet de aardappelen af en pureer samen met de prei, 100 ml melk, boter, peper, zout en nootmuskaat.
Kook de eieren hard in ongeveer 10 minuten in kokend water. Schrik in koud water, laat afkoelen en snijd ze in plakjes.
Beboter een vuurvaste schaal, bestrijk de schaal met een laag puree en leg er vervolgens een laagje vis in. Dompel 3 sneetjes brood in 200 ml melk. Druk ze wat uit en leg op de vis. Beleg vervolgens met de helft van de plakjes gekookt ei. Kruid met peper en zout. Herhaal met puree en eindig met vis.
Meng de geraspte kaas met het paneermeel en bestrooi over de vis. Voeg enkele blokjes boter toe en plaats in de oven. Gaar de vis ongeveer 15 minuten. Zet eventueel nog even onder de grill zodat de bovenkant mooi goudbruin wordt.

Gegratineerde prei met tagliatelle.

Benodigdheden voor 4 personen:
1.2 kg preiwitten, 300 g tagliatelle, 400 g ham, 100 g geraspte kaas, 20 g paneermeel, 25 g boter
2 cl olijfolie, 50 g bloem, 50 g boter, 5 dl halfvolle melk , peper, zout, nootmuskaat
Bereiding:
De prei schoonmaken, wassen en in fijne rondjes snijden.
Ongeveer 10 minuten in een nootje boter gaar stoven en kruiden met peper en zout.
Intussen de deegwaren beetgaar koken in kokend gezouten water met olie.
Afgieten en met de prei mengen. Voor de saus 50 g boter smelten, de bloem erdoor mengen en tot een gladde roux roeren. De melk er al roerend bijgieten en laten indikken.
Kruiden met peper, zout en muskaatnoot. De tagliatelle met prei in een ovenschotel doen en de in reepjes gesneden ham erop schikken. Overgieten met de saus en bestrooien met geraspte kaas en paneermeel. Er een paar vlokjes boter op leggen en goudbruin laten gratineren in een op 180°C voorverhitte oven of onder de gril.

Ham rolletjes met prei in de oven.

Benodigdheden voor 4 personen:

zout, peper, muskaatnoot water, 2 stukken preiwit per persoon ,8 schellen ham, 700 ml melk,
40 gram bloem, 30 gram hoeveboter, 1 eierdooier, geraspte kaas.
Bereiding:
Was de prei zorgvuldig, sommigen stomen de prei, ik snijd deze in stukken van 2 cm en kook deze gaar in licht gezouten water. Giet af en vang een gedeelte van het kookvocht op.
Zorg dat het meeste vocht uit de prei is. Haal de zwoerd van de schel ham en rol er de gewenste hoeveelheid afgekookte prei in en schik naast elkaar in een ovenschotel.
Voor de bechamelsaus smelt je een beetje boter in een sauskom, voeg er wat bloem aan toe en roer om, het geheel mag een beetje korrelig worden. Belangrijk is dat het wat uitdroogt en dat je een koekjesgeur begint te ruiken.
Giet er een beetje bij beetje en al roerend het kookvocht aan toe , roer goed om zodat de saus direct begint in te dikken. Roer er dan de rest van de melk door en laat een minuutje doorkoken.
Voeg er dan een eierdooier en een handvol gemalen kaas bij en roer verder tot een mooie, niet te dikke homogene saus. Kruid de saus met peper, kruidnoot en zout, proeven regelmatig dat u de gewenste kruiding heeft. Een snuifje kerriepoeder is ook lekker, proef en kruid.
Giet de bechamelsaus over de opgerolde hespenrolletjes met prei, strooi er dan flink wat geraspte kaas over en laat de kaas een 10 tal minuten gratineren onder de bovenste gril van je oven.
Restjes van ham of gekookte prei voeg ik toe bij de saus alvorens ze over de ham rolletjes te gieten.

Papillot met langoustines en jonge prei.

Benodigdheden voor 4 personen:
20 verse langoustines , 4 wit van jonge prei , 4 eetlepels fijngehakte verse munt , 1 citroen
Vloeibare bakboter , olijfolie , peper en zout
Bereidingswijze:
Maak de prei schoon en snij in fijne schijfjes. Laat een klontje Solo warm worden in een wok. Als ze begint te dampen, voeg dan de prei toe. Roerbak op hoog vuur gedurende 1 minuut. Schep de prei uit de wok en hou bij. Laat de laatste ring en het staartstuk van het pantser aan de langoustinestaart. Maak een ondiepe insnijding in elke langoustine en verwijder het zwarte darmkanaal. Strijk 4 stukken aluminiumfolie in met wat vloeibare bakboter.
Verdeel de prei over de 4 stukken. Leg op elke portie 5 langoustinestaarten.
Bestrooi met fijngehakte verse munt. Giet over elke portie wat citroensap. Giet een streepje olijfolie over de langoustines. Kruid met peper en zout.
Plooi de papillotten toe zodat ze luchtdicht worden.
Laat 5 minuten bakken in de voorverwarmde oven die staat afgesteld op 210° C.

Aardappel-wortelpuree.

Benodigdheden 4 personen:
750 gram aardappelen, 400 gram wortelen, 1 ui, 5 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels bieslook, zout.
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en kook ze in 25 minuten gaar. Maak de worteltjes schoon en kook ze in 10 minuten gaar. Giet de aardappelen en worteltjes af en laat ze droog koken. Pel en snipper de ui. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de ui glazig. Pureer de aardappelen met worteltjes. Voeg de ui, 4 eetlepels olijfolie en bieslook toe. Meng alles goed door elkaar en breng het op smaak met zout.

Stoofpotje van worst, worteltjes en rode ui.

Benodigdheden voor 4 personen:
400 g jonge wortelen (geschild), 400 g kleine rode uien (gepeld), 100 g gerookt spek (in reepjes), 600 g worsten (kleine varkensworstjes), 150 ml groentebouillon, 4 takjes rozemarijn of tijm volgens smaak.
2 el boter, peper & zout
Bereidingswijze:
Schil de worteltjes. Pel de uien en snij de onderkant eraf. Spoel de tijm en schud goed droog, ris de naaldjes eraf. Snij het spek in reepjes. Bak de spekreepjes lichtjes aan in een grote pan zonder vetstof. Voeg de uien en de worstjes toe. Bak ze 3 tot 5 minuten mee, roer geregeld. Voeg de boter en de worteltjes toe. Schenk er de bouillon bij en breng aan de kook. Kruid met de tijm, peper en zout. Laat nog 5 tot 8 minuten sudderen, tot bijna alle vloeistof verdampt is. Serveer meteen.

Zalm met prei en wortelen.

Benodigdheden voor 4personen:
800 gr zalm, 800 gr wortelen , 800 gr prei wit , 2 uien , 250 ml witte wijn , 250 ml room , boter , peper, nootmuskaat en zout , peper uit de molen, grof zeezout
Bereidingswijze:
Snipper de ui fijn, snij de wortelen in kleine reepjes en snij de prei fijn.
Stoof de ui glazig, voeg de wortelen toe, wanneer de wortelen beginnen gaar te worden voeg je de prei toe. Laat dit samen gaar worden. Kruiden met peper, nootmuskaat en zout naar smaak. Voeg de witte wijn toe en laat wat inkoken, nadien voeg je er de room toe. Kruid de zalm met peper uit de molen en grof zee zout, bak de zalm kort maar krachtig in bakboter die heet is zodat er een mooi krokant korstje op de zalm ontstaat. Neem een bord, schep er de groenten op en leg er een stuk gebakken zalm op. Serveer met puree.

Stoofpot met gebakken champignons.

Benodigdheden voor 6 personen.
900 gram mager rund stoofvlees, 240 ml rode wijn, 4 takjes verse peterselie, 1 takje verse tijm
1 laurierblad, 4 eetlepels boter, 1 ui in ringen, 1 eetlepel bloem, 60 ml runderbouillon,
Zout en gemalen zwarte peper naar smaak, 2 eetlepels boter, 115 gr spekblokjes, 12 kleine uitjes
400 gr paddenstoelen, in plakjes
Bereidingswijze:
Meng in een middelgrote kom het rundvlees, de wijn, peterselie, tijm en laurierblad. Laat dit 3 uur marineren. Haal het rundvlees eruit; zeef en bewaar de marinade. Verhit 4 eetlepels boter in een grote, zware pan op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui tot deze zacht is. Doe het rundvlees erbij en braad dit aan alle kanten bruin aan. Haal het vlees en de uien uit de pan en zet apart. Doe de bloem in de pan, en kook dit tot het bruin wordt. Schenk dan langzaam de runderbouillon bij en dan de bewaarde marinade. Doe het vlees en uien weer terug in de pan. Doe de deksel op de pan en laat 3 uur sudderen. Verhit 2 eetlepels boter in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur, doe hierin de spekblokjes en kleine uitjes en bak dit tot de uitjes zacht zijn. Voeg de paddenstoelen bij en bak nog door tot de paddenstoelen goudbruin zijn. Serveer dit bij het vlees.

Champignons in papillot.

Benodigdheden:
Ajuin of sjalot, champignons, scampi of vis naar keuze, olijfolie, witte wijn, room, kruiden naar eigen smaak, aluminiumfolie voor de papillot.
Bereidingswijze:
Snipper de ajuin of sjalot en de champignons fijn.
Leg op een groot stuk zilverpapier (neem dit tamelijk groot) enkele scampi of een stuk vis naar keuze. Leg hierop de gesnipperde ui/sjalot en de oesterzwammen. Kruiden naar keuze.
Sluit het zilverpapier door de randen zeer goed (verschillende malen) dicht te draaien maar laat één zijde open. Nu kan je voorzichtig een beetje olijfolie, een scheutje witte wijn en een beetje room in de papillot gieten. Je draait nu het laatste stukje van de papillot dicht. Zachtjes laten gaar worden op een niet te hard vuur, nu ontstaat er een soort stoomoventje in de papillot. Opdienen met stokbrood en een glas witte wijn. Zeer lekker als voorgerecht en het begin van een geslaagde barbecue.

Pannekoekengratin met champignons

Benodigdheden voor 4 personen:
250 g zelfrijzende bloem, 500 g champignons, handje bladpeterselie, 3 eieren, 5 dl melk, 50 g geraspte mozzarella, 2 dl lichte room, boter, 1 ui, 2 teentjes look, nootmuskaat, paprikapoeder, peper en zout.
Bereidingswijze:
Roer de losgeklopte eieren met de melk en de bloem tot een glad beslag. Kruid met zout en peper. Bak in een grote koekenpan 8 stevige pannenkoeken.
Snij de champignons in stukjes. Plet de knoflook. Hak de peterselie. Bak de champignons op een hevig vuur. Vermeng met de knoflook en de peterselie. Kruid met peper en zout.
Schep op elke pannenkoek een paar lepels champignonmengsel. Rol op en leg in een ingevette ovenschaal.
Breng de room tot tegen de kook aan. Doe er de helft van de mozzarella bij. Roer glad. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Lepel over de flensjes. Bestrooi met de rest van de mozzarella en wat paprikapoeder.

Bent u opzoek naar een origeneel geschenk om uw medewerekers of collegas eens te bedanken voor hun inzet? Vers en Gezond levert regelmatig groenten of fruitpakketten aan huis bij dappere thuiswerkers in opdracht van de werkgever.

U kiest een groentepakket, fruitpakket om aan huis te laten leveren, of u stelt zelf het pakket samen.

Vraag gerust naar onze mogelijkheden.

 

dinsdag 17 maart 2020 18:37

Maatregelen covid-19 corona virus

Aan huis laten leveren is in elk geval een verstandig idee, zo voorkomt u de kans dat u het corona virus oploopt of verspreid .
Welke voorzorgsmaatregelen kunnen wij samen treffen om verspreiding verder te voorkomen?

Contact vermijden tijdens de levering

Sommige klanten houden ervan om ons te begroeten met een handdruk, ook al vinden wij dit telkens leuk en hartverwarmend, toch zullen wij dit voorlopig weigeren.

Binnendragen

Zoals u weet zijn wij erg behulpzaam, zo plaatsen wij voor sommige mensen bijvoorbeeld het pakket binnen in de keuken. Hiermee zullen wij voorlopig ook stoppen, het pakket kan wel nog in de gang geschoven worden.

Voor de deur plaatsen

Indien u dit wenst kunnen wij het pakket voor de deur plaatsen, u zet de lege doos klaar, wij verwisselen de lege met de volle doos. Nadat de doos geplaatst is bellen wij aan.

Korte gesprekken

Een korte babbel aan de deur kan zeker nog, echter vragen wij u om dit toch zo kort mogelijk te houden. Zo beperken we elk risico op verspreiding.

donderdag 20 juni 2019 14:16

Betalen wordt gemakkelijker.

Vanaf heden zullen wij een aantal handige online betaalmethodes aanbieden op onze site zodat betalen een stuk vlugger en handiger kan gebeuren. Vooral betalen met de bancontact app is sterk aan te raden voor wie een smartphone op zak heeft. Probeer deze betaalmethode's een keertje uit en laat gerust uw opmerkingen achter zodat we nog eventueele verbeteringen kunnen aanbrengen.

dinsdag 18 juni 2019 13:42

Opendeurdag Vers en Gezond

Kom op zondag 8 september eens kijken wat er allemaal groeit bij Vers en Gezond, en geniet van een gezellig dagje vol weetjes, animatie en veel lekkers.

dinsdag 21 mei 2019 19:53

Aan huis levering in Vlaanderen

Voortaan leveren wij ook in Limburg, Oost en West Vlaanderen, wij zullen deze ritten niet zelf doen maar wij rekenen hiervoor op een kwalitatieve leveringsdienst die het pakket zal aanbieden telkens op vrijdag middag.

Kent u nog vrienden of familie die geïnteresseerd zijn in onze pakketten maar waar wij nooit konden leveren? laat ze zeker weten dat we nu in heel Vlaanderen, Brussel en Waals Brabant leveren.

dinsdag 03 juli 2018 22:14

De droge zomer van 2018

Dat de zomer van 2018 in ons colectief geheugen zal blijven hangen is een feit, de zomer van 1976 was vergelijkbaar met wat we nu meemaken. Het is de droogte, de warmte maar vooral ook de aanhoudende wind die de gewassen op het veld uitdrogen. Onze watersproeiers zijn zelden zo intensief gebruikt. In vergelijking met grote landbouwbedrijven zijn wij wel in staat om deze droogte te managen, u zal dus weinig tot geen kwaliteitsverlies opmerken wanneer u groenten bij ons besteld. Een voordeel van de droogte is dan weer dat het ideaal is voor het toepassen van mechanische onkruid bestrijding, schoffelen en wieden gaat heel efficient door de droogte.

maandag 29 januari 2018 11:17

Wat is een SSL-certificaat?

SSL- encryptie beveiligt de communicatie tussen een website en de gebruiker.

Met een SSL certificaat beveiligen we de verbinding tussen de website en bezoeker via HTTPS encryptie.
Hackers hebben op die manier geen kans om gevoelige data te onderscheppen.
Beveiligt logingegevens en wachtwoorden, als u andere sites bezoekt let dan steeds op het groene hangslotje vooraan in de url balk.

maandag 29 januari 2018 11:13

Jongeren op ons tuinbouwbedrijf

Op ons tuinbouwbedrijf ontvangen wij soms jongeren die door omstandigheden niet meer naar school kunnen, zij komen op het bedrijf een tijdje een handje helpen op hun eigen tempo. we bieden hier vooral een structuur en een plaats waar je welkom bent, er word van deze jongeren niets verwacht, de periode dat ze bij ons op het bedrijf komen helpen is vaak een ademruimte om tot rust te komen in een turbulente periode van belangrijke en moeilijke beslissingen.
We doen dit om in de huidige maatschappij een steentje te kunnen bijdragen, deze jongeren zijn het fundament voor ieders toekomst, we aanvaarden dan ook geen subsidies of steun voor deze diensten.

Pagina 1 van 2